online magazine

Snapshot 3°

Robbert, Frank, Tony & Laurence


Dit is de derde opname van Geert Van Hove, Winnie Peeters en Marieke Vandecasteele (Ugent) op zoek naar wat het betekent voor kunstenaars, al dan niet drager van het label 'beperking', om samen te creëren rond het thema ‘Bloedtest’. Via eenvoudige smartphone-opnames verzamelen ze momentopnames die co-creatieprocessen te weeg brengen.Marieke Vandecasteele, februari 2019

30 augustus 2018

Ik wacht voor het museum buiten in de zon tot Laurence, Tony en Els aankomen en mij mee naar binnen nemen. Ik bracht koekjes mee en kijk uit naar onze eerste echte ontmoeting. Laurence en Tony zijn zeer hartelijk. Laurence vertelt over hun romance, ze kennen elkaar al 7 jaar en volgende Valentijn zijn ze acht jaar samen. Op weg naar hun atelier vertelt Tony fier dat hij een kasteel aan het bouwen is met Robbert en Frank. Ik reageer een beetje verbaasd want op de eerste werkdag dacht ik begrepen te hebben dat Tony ‘een tank’ wou bouwen. Tony vraagt me of ik weet wie in kastelen woont, hij wacht niet op mijn antwoord en zegt dat Laurence daar in woont en dat ze zijn princes is.


Het atelier is een heerlijk universum van objecten en materialen. Sommige materialen lijken op het eerst zich logisch. Laurence werkt bv. veel met tekeningen en kleurt die zeer nauwkeurig in. Maar ook andere, op het eerste zicht bizarre objecten zijn er niet zomaar. R&F brachten tinnen soldaatjes mee. Want als Tony aan zijn kasteel werkt dan werken niet alleen zijn handen maar ook zijn brein op volle toeren, het kasteel moet verdedigd worden, vandaar die soldaatjes.

Het atelier is in twee verschillende zones ingedeeld. Zo is er een ruimte waar met lawaai-makende elektrische figuurzagen en nietmachines wordt gewerkt en dat is een beetje de speeltuin van Tony. En dan is er een ruimte waar Laurence werkt. Zij heeft het graag stil, want ze wil zeer graag precies werken. Ze zegt zelf: "ik werk precies, proper, met concentratie en… alles onder controle".


Laurence en Tony (en R& F) zijn echt “bricoleurs”, ze zijn zeer geïnspireerd, maar ze laten zich ook inspireren. Er wordt van alles meegebracht naar het atelier, zo zijn er boeken te vinden van Thierry Decordier, een kunstenaar waar R&F uren kunnen over vertellen. Maar ook in het gebouw wordt er gezocht en gevonden, zo werden een mooie hangklok (ze werkt nog!) en een zeer mooie kist gevonden en naar de ateliers verplaatst.


Veel van dit project lijkt in de zomer van 2018 rond “vinden” te draaien. Of ook, stel dat er objecten gemaakt worden en die worden dan weer verstopt, zouden er dan ooit mensen die objecten terug vinden? Archeologie? Bodemkunde?... Zo werd in één van de ateliers al een stukje van de vloer uitgebroken. Zou er dan iets in de grond te vinden zijn?


Hier wordt duidelijk aan iets heel bijzonders gewerkt:

met veel passie en precisie; met veel inspiratie en creativiteit; maar ook met veel zorg voor elkaar.
Geert Vanhove